Președintele ANAF le recomandă antreprenorilor să lucreze cu profesioniști contabili
Președintele ANAF le recomandă antreprenorilor să lucreze cu profesioniști contabili
Președintele ANAF le recomandă antreprenorilor să lucreze cu profesioniști contabili

În cadrul unei emisiuni difuzate recent de B1 TV, președintele ANAF, Lucian Heiuș, a vorbit despre micii întreprinzători și despre importanța ca aceștia să colaboreze cu profesioniști contabili: „Pentru a plăti mai puțini bani către un contabil, aleg tot felul de soluții care îi duc de multe ori în situații neplăcute pentru ei (n.r. micii întreprinzători). În loc să facă un contract cu un contabil autorizat sau cu un expert contabil, apelează la diverși funcționari”. Cu privire la aceste practici, președintele ANAF a subliniat că acestea nu numai că sunt ilegale, dar pot conduce și la erori: „Când mergem noi în control, de cele mai multe ori constatăm că, de fapt, erorile pe care le găsim nu sunt voite de patron, ci sunt greșeli făcute de cel care a ținut contabilitatea”.

Despre importanța colaborării cu liber-profesioniști contabili a vorbit recent și președintele Consiliului superior al CECCAR, prof. univ. dr. Robert-Aurelian Șova: „Din reclamațiile care ajung la noi vedem că, din păcate, deși nu este un fenomen la o scară foarte mare, victima finală este antreprenorul aflat în necunoștință de cauză. Noi nu le spunem oamenilor să lucreze cu experții contabili. Noi le spunem să decidă în cunoștință de cauză și să știe că răspunderea este a administratorului firmei în cazul în care contabilul greșește, pe când în cazul unui expert contabil, administratorul nu are această răspundere”.

De altfel, astfel de practici ilegale atrag răspunderea penală de ambele părți – atât pentru oamenii de afaceri, cât și pentru funcționarii care aleg să furnizeze ilegal servicii în domeniul financiar-contabil. Reamintim că la începutul acestui an, DNA a început cercetarea pentru 27 de oameni de afaceri acuzați că ar fi pus la dispoziția unor angajați ai Administrației Finanțelor Publice Buzău documentele contabile ale firmelor pentru a le face contabilitatea primară, în condițiile în care respectivii funcționari ar fi trebuit să le controleze firmele. Totodată, în acest caz au fost plasați sub control judiciar angajați ai AJFP Buzău care, deși aveau ca atribuții controlul operatorilor economici privați, i-ar fi ajutat să își țină contabilitatea.

Pentru siguranța businessului, apelează la un profesionist contabil! Lista completă a experților contabili și a contabililor autorizați este disponibilă pe site-ul nostru, secțiunea Tablou membri.

Leave your comment